Blir du distrahert av alt du ser så snart du løfter blikket for å tenke deg om? Hadde det vært godt med et roligere arbeidsmiljø?

Jo flere ting du har rundt deg når du arbeider, desto mer tid bruker du på å håndtere disse tingene.

Jo flere gamle publikasjoner du har liggende, ettersom du tidligere trodde at de var bra å ha, desto større er sannsynligheten for at du må lete etter dem som virkelig er til nytte for deg akkurat nå – om du overhodet finner dem.

Færre ting – mer rom

Bli kvitt sånt som du ikke trenger lenger. Kanskje er det gammelt og uaktuelt, kanskje fungerer det ikke lenger, kanskje inspirerte det deg i går, men absolutt ikke i dag.

Jo flinkere du blir til å ha kun saker og ting som du virkelig behøver, desto lettere er det å finne dem uten å anstrenge seg. Jo færre ting og hauger du har på kontoret ditt, desto større rom får du til de viktige oppgavene du trenger å få gjort så enkelt som mulig.

Hvis du er som meg, gir rene flater deg dessuten mer sinnsro.

Men tilhører du vår skare, vi som tenker omtrent slik: «Ja, jeg burde virkelig ta ei skikkelig opprydding, men det rekker jeg ikke nå; jeg får ta det til sommeren når det er litt roligere.»

Det fins faktisk andre måter å gjøre det på: Prinsippet om de små stegene passer godt også når det gjelder dette.

Gjør slik

  1. Gi deg selv en utfordring: Bestem deg for å bli kvitt en ting per dag. Det kan være en ting, penner du ikke trives med, aviser du aldri kommer til å lese, gammel dokumentasjon som ingen er interessert i lenger, noe du har fått i gave og derfor tror at du må beholde osv. NB! Å bli kvitt betyr å gi bort, kaste eller selge. Å stue det unna i en skuff eller bære det bort til arkivet gjelder ikke.
  2. For å gjøre «renselsesprosjektet» ditt konkret, kan du dedikere et linjert ark til å logge hvordan kvitte-arbeidet går.
  3. Skriv hver dag hva du blir kvitt akkurat den dagen.
  4. Bestem deg for hvor langvarig utfordringen din skal være. Holder du på til det linjerte arket er fullt? Gjør du dette  hver dag i et år (ca 250 arbeidsdager)?

Å lete er kjedelig

Kanskje får utfordringen samme effekt for deg som for meg, nemlig en sterk følelse av lettelse, færre steder å lete på (og dermed mindre tidsbruk på leting) og større lyst og ork til å fylle på med nytt materiale som inspirerer akkurat nå, og ikke i går.

Oversatt av Pål Stavrum

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.