Det finns ett ord som jag nyss upptäckt fullkomligt dödar min handlingskraft och min initiativförmåga.

Även om jag är kry, utsövd och tämligen «igång», går luften ur mig när jag tänker att jag «borde» göra en viss sak.

Det kan vara att jag får ett mail från någon som jag tycker att jag borde ha hört av mig till tidigare.

Jag tänker att jag borde svara på det och med
ens kroknar jag. Jag tenderar då istället att
kolla om någon skrivit något intressant på Twitter, jag kanske börjar leta efter den optimala musiken att lyssna på på Spotify eller jag förlorar mig bland formgivningsbloggarna i Google Reader – istället för att göra det jag borde.

Något jag egentligen inte tycker är särskilt arbetssamt (utan rent av både värdefullt och inspirerande), drar jag mig för bara för att jag tänker ordet «borde».

När jag tänker efter, tillför mig ordet «borde» ingenting. Jag lever och arbetar i den tron att jag egentligen inte måste göra något alls, utan att jag snarare vill göra allt det jag gör, eftersom jag vill utveckla såväl min verksamhet som mig själv.

”I begynnelsen fanns Ordet”…

Jag kommer att tänka på framlidne författaren och resenären Bruce Chatwin. I hans bok «Songlines» beskriver han hur de australiska aboriginernas skapelsemyt går ut på att i begynnelsen vandrade gudarna tvärs över kontinenten och sjöng fram landskapet. När berget, trädet, stenen fick ett namn, blev det till. Jag förstår att det är en myt och samtidigt finns det där ett korn av sanning.

Fysiska ting finns oavsett om de har ett namn eller inte, men många är de företeelser som uppstår eller åtminstone framstår tydligare och sprids till fler när de får en benämning och blir ett begrepp. Ta till exempel Bodil Jönssons «ställtid», Alain de Bottons «statusstress» och det på senare tid allt vanligare «vaska».

Om något kan bli till med ord, torde det väl också försvinna om ordet försvinner?

Red ut vad som verkligen är orsak och verkan

Jag roade mig med att dissekera ordet «borde», vilket mynnade ut i en metod att bli av med det, som jag i detta strukturtips delar med mig av.

Som jag ser det, är innebörden av ordet «borde» (som i «jag borde göra X») egentligen «jag tror jag måste göra X för annars kommer något ofördelaktigt att hända». Det ofördelaktiga kan vara till exempel att vi missar deadline, att vi förlorar kunden, att kollegan blir förbannad, att mina avancemangsmöjligheter försämras, eller något annat.

Det lustiga är därför att när vi tänker «borde», tror vi oss precis kunna förutspå vad som kommer hända om vi gör/inte gör X. Men, för egen del har jag i mitt snart 40-åriga liv varit med om tillräckligt många oförutsedda händelser att jag numera är högst ödmjuk när det gäller min (bristande) förmåga att förutspå framtiden.

Så, det enda vi gör är att sätta ord på vår farhåga.

Vad vi missar är att det finns åtminstone en handfull ytterligare möjliga konsekvenser av att vi gör/inte gör X. Om vi synliggör för oss själva några olika möjliga konsekvenser av att göra/inte göra X, kan vi sedan medvetet välja om vi vill göra X eller inte. Vips är «borde» borta.

Gör så här

Följande metod fungerar för mig, kanske också för dig.

 1. Ta ett blankt blad.
 2. Skriv ned vad du tror att du måste göra, d v s det du «borde».Till exempel «Jag borde skicka det där materialet som NN frågade efter häromdagen.»Så här ser förresten min handskrivna mall ut.
 3. Skriv sedan vad du tror annars kommer att hända, om du inte gör det.»Gör jag inte det, kommer NN bli arg, tappa förtroendet och bryta samarbetet som jag håller så högt.»Nu kommer vi till det roliga.
 4. Tänk nu ut tre saker som alternativt skulle kunna hända om du inte gör det du tror du måste. För att riktigt ställa din farhåga på ända, försök komma på positiva konsekvenser av att du inte gör det du tror du måste.
  • «Gör jag inte det idag, kommer NN inte att märka något, eftersom han är upptagen i konferens hela dagen och minst av allt tänker på mig.»
  • «Gör jag inte det idag, kommer NN att tycka att det är skönt att också någon annan (inte bara han) som dröjer med leveranser.»
  • «Gör jag inte det idag, kommer NN att bli en smula besviken, men det påverkar inte vårt samarbete eftersom han på det stora hela uppskattar det lika mycket som jag.»Bra. Nu har du en mer nyanserad och mångfacetterad bild av situationen.Om du inte gör det du tror du måste, är det inte säkert att du drabbas så hårt, men du kan göra det.
 5. Så, slutligen, bestäm dig för om du nu, med den nyanserade bilden i minne, vill göra det du trodde du borde eller om du väljer att inte göra det just nu. Valet är vårt och vi är inte offer för situationen, vilket är absolut avgörande för vårt välbefinnande.

Nu ”borde” du frigjort mer energi och lust!

Om du är som jag, kommer du genom att nyansera och helst ta bort «borde» i än större utsträckning göra det du gör för att du vill det istället för att du borde.

Jag har känt mig handlingskraftigare, lättare och haft roligare på köpet. Kanske får det samma effekt på dig. Testa.

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.